Dieta z zelenjavo, mesom in solato


O dieti:

na sliki je hrana primerna za: Dieta z zelenjavo, mesom in solatoDieta z zelenjavo, mesom in solato temelji na tem, da boste dnevno v telo vnašali približno 1300 kalorij. V enem mesecu boste tako lahko shujšali 4 kilograme. Dieta traja 4 tedne, priporoča pa se vsem, ki imajo težave s prebavo, zadrževanjem tekočine v telesu in tistim, ki imajo suho in neblestečo kožo. Ste si z našim orodjem že izračunali Indeks telesne mase?

Dodatna navodila:

Največji del jedilnika v tej dieti sestavlja zelenjava (55-60 %). Prednost morate dati surovi zelenjavi, ker se s kuhanjem uničujejo vitamini in minerali. Jedilnik lahko prilagodite svojim navadam, kar pomeni, da lahko izberete solate, ki so vam najbolj všeč, je pa pomembno, da kombinirate čim več vrst zelenjave. Lahko menjavate tudi vrste ribe in mesa. Pri tem dajte prednost pustemu mesu. Pri mesu nikakor ne prekoračite priporočene količine, ta je 150 g (50 g za pršut) dvakrat tedensko. Dnevno lahko uporabite 3 žlice olivnega olja, ki jih razporedite za kuhanje in začinjanje solat. Prednost dajte integralnemu (polnozrnatemu) kruhu, testeninam in rižu – tako boste imeli pod nadzorom vnos ogljikovih hidratov, izboljšali boste prebavo in vzpodbudili delovanje črevesja. Prednost dajte tudi svežemu sezonskemu sadju. Pri prehrani uporabljajte morsko sol, ker vsebuje manj natrija, ki zadržuje tekočino v telesu. Če želite, lahko uporabljate kis (vinski ali jabolčni), ali ga zamenjajte z limoninim sokom. Okus solate lahko obogatite z začimbnimi rastlinami ali z malo gorčice. Uporabljajte le umetna sladila.

Nekaj besed o solatah:

Solate so bogate z vlakninami, ki lajšalo delovanje črevesja, so tudi zelo koristne pri shujševalnih dietah, ker upočasnjujejo absorbcijo sladkorjev, s čemer omogočajo organizmu, da jih ta postopno izkorišča. Poleg tega so solate dragocen vir vitaminov (A, C, E) in mineralov, še posebej kalija, ki preprečuje zadrževanje vode, in pa bakra, cinka, selena. Čim manj časa poteče od takrat, ko se solato nabere, do takrat, ko se jo poje, tem bolj je solata bogata z vitamini.

Seznam sezonskih solat:

Pomlad: šparglji, blitva, koromač, borokoli, cikorija, maslena solata, fižol, grah, bob, paprika, paradižnik, redkev, stročji fižol

Poletje: kumare, stročji fižol, jajčevec, paprika, grah, paradižnik, špinača, bučke

Jesen: rdeča pesa, artičoke, brstični ohrovt, cikorija, koromač (sladki janež), bučke

Zima: rdeča pesa, blitva, artičoke, korenček, ohrovt, cikorija, koromač, endivija, maslena solata, radič, repa, špinača, zelje, bučke

Kako ohraniti težo?

Z dnevnim vnosom 1600 kalorij boste zadržali pridobljeno telesno težo. Sveža zelenjava je pomembna tudi za vzdrževanje pridobljene vitke linije (pojejte vsaj dve porciji sveže zelenjave dnevno). Trikrat tedensko lahko pojeste 200 g stročnic (pri tem je mišljena teža suhih surovih stročnic). Stročnice lahko zamenjate s 30 g integralnih testenin ali integralnim rižem začinjenim s 50 g stročnic ali z 250 g poljubne zelenjave. Vsaj enkrat tedensko skuhajte zelenjavno juho (200 g) s 30 g testenin ali riža. Pojejte 150 g nemastnega mesa (ali ribe) ali 80 g skute vsaj dvakrat tedensko. 4 žlice olja dnevno razporedite za kuhanje in začinjanje jedi.

Forum:
Diskusija o dieti
SMSdieta forum

Dieto zastopa:
Spletna stran Hitra Dieta


1. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: solata iz stročnic, 40 g integralnega (polnozrnatega) kruha, 200 g sadja
Večerja: predjed iz surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena), 150g ribe pečene v foliji, začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200g sadja
2. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: solata s papriko, 200 g sadja
Večerja: predjed iz surove zelenjave; 50 g integralnega riža z 2 paradižnikoma, 75 g kuhane zelenjave (korenček, grah), žlico koruze, olivnim oljem; 200g sadja
3. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 70 g integralnih testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 g sadja
Večerja: mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 g na pari kuhane špinače, 200 g sadja
4. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: 100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 40 g integralnega kruha, 200 g sadja
Večerja: 50 g integralnega kruha, goveji zrezek z žara, pečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija
5. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: riž z rdečim radičem, 200 g sadja
Večerja: mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 g pečene ribe, pečeni jajčeveci
6. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: 100 g graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tatarske omake, 1 kumara, 200 g sadja
Večerja: surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 g testenin ali riža, 200 g sadja
7. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 30 g integralnih testenin začinjenih s paradižnikovo omako in 50 g graha, 50 g šunke ali pršuta; 200 g sadne solate iz sezonskega sadja
Večerja: zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 g sadja
8. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: solata iz stročnic, 40 g integralnega (polnozrnatega) kruha, 200 g sadja
Večerja: predjed iz surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena), 150 g ribe pečene v foliji, začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200 g sadja
9. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: solata s papriko, 200 g sadja
Večerja: predjed iz surove zelenjave; 50 g integralnega riža z 2 paradižnikoma, 75 g kuhane zelenjave (korenček, grah), žlico koruze, olivnim oljem; 200 g sadja
10. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 70 g integralnih testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 g sadja
Večerja: mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 g na pari kuhane špinače, 200 g sadja
11. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: 100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 40 g integralnega kruha, 200 g sadja
Večerja: 50 g integralnega kruha, goveji zrezek z žara, pečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija
12. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: riž z rdečim radičem, 200 g sadja
Večerja: mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 g pečene ribe, pečeni jajčeveci
13. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: 100 g graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tatarske omake, 1 kumara, 200 g sadja
Večerja: surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 g testenin ali riža, 200 g sadja
14. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 30 g integralnih testenin začinjenih s paradižnikovo omako in 50 g graha, 50 g šunke ali pršuta; 200 g sadne solate iz sezonskega sadja
Večerja: zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 g sadja
15. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: solata iz stročnic, 40 g integralnega (polnozrnatega) kruha, 200 g sadja
Večerja: predjed iz surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena), 150 g ribe pečene v foliji, začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200 g sadja
16. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: solata s papriko, 200 g sadja
Večerja: predjed iz surove zelenjave; 50 g integralnega riža z 2 paradižnikoma, 75 g kuhane zelenjave (korenček, grah), žlico koruze, olivnim oljem; 200 g sadja
17. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 70 g integralnih testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 g sadja
Večerja: mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 g na pari kuhane špinače, 200 g sadja
18. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: 100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 40 g integralnega kruha, 200 g sadja
Večerja: 50 g integralnega kruha, goveji zrezek z žara, pečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija
19. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: riž z rdečim radičem, 200 g sadja
Večerja: mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 g pečene ribe, pečeni jajčeveci
20. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: 100 g graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tatarske omake, 1 kumara, 200 g sadja
Večerja: surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 g testenin ali riža, 200 g sadja
21. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 30 g integralnih testenin začinjenih s paradižnikovo omako in 50 g graha, 50 g šunke ali pršuta; 200 g sadne solate iz sezonskega sadja
Večerja: zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 g sadja
22. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: solata iz stročnic, 40 g integralnega (polnozrnatega) kruha, 200 g sadja
Večerja: predjed iz surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena),150 g ribe pečene v foliji, začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200 g sadja
23. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: solata s papriko, 200 g sadja
Večerja: predjed iz surove zelenjave; 50 g integralnega riža z 2 paradižnikoma, 75 g kuhane zelenjave (korenček, grah), žlico koruze, olivnim oljem; 200 g sadja
24. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 70 g integralnih testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 g sadja
Večerja: mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 g na pari kuhane špinače, 200 g sadja
25. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: 100 g nemastnega mletega mesa, 200 g krompirja, 1 jajce, 40 g integralnega kruha, 200 g sadja
Večerja: 50 g integralnega kruha, goveji zrezek z žara, pečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija
26. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: riž z rdečim radičem, 200 g sadja
Večerja: mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 g pečene ribe, pečeni jajčeveci
27. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 g sadja
Kosilo: 100 g graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tatarske omake, 1 kumara, 200 g sadja
Večerja: surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 g testenin ali riža, 200 g sadja
28. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 30 g integralnih testenin začinjenih s paradižnikovo omako in 50 g graha, 50 g šunke ali pršuta; 200 g sadne solate iz sezonskega sadja
Večerja: zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 g sadja